EEN RIJKE GESCHIEDENIS

In 1958 zag Ted Peek zijn kans schoon om bij een andere zeilschool weg te gaan. Waarom? Hij vond dat het anders kon. Op een brommertje reed hij langs de oevers van de Braassem en zag een oude Veenmolen die het perfecte decor vormde voor een nieuwe kans in de Randstad, namelijk het oprichten van een zeilschool voor katholieke kinderen.

Samen met vier vrienden overtuigde hij het polderbestuur en een molenaarsechtpaar van het feit dat de locatie aan de Aderweg 2 dé plek moest worden voor ‘Zeilcentrum de Wijde Aa’. Een tienjarig contract was het resultaat van vier enthousiaste individuen; de Wijde Aa was een feit.

In het voorjaar van 1959 begon de zoektocht naar spullen, boten en stafleden. In de zomer werden de eerste vijf kampweken georganiseerd met kampers uit het hele land.

Door de jaren heen zijn er een paar praktische gemakken aan de Wijde Aa toegevoegd. Zo koken we niet meer in een caravan, maar hebben we een heuse keuken. Ook slapen we niet meer in tenten, maar staat er een prachtig gebouw. De molen, de Dora (kantine), de havermoutpap, de boxensteiger en de houten boten; díe glorie vergaat niet.

Vandaag de dag staan de tradities die toen geboren zijn nog steeds hoog in het vaandel. Tijden veranderen, het zeilcentrum blijft van origine katholiek, maar het hek staat open voor iedereen! Zo werd bij de oprichting van het zeilcentrum in de statuten opgenomen dat ook kinderen in een moeilijke situatie kampen moeten kunnen volgen op de Wijde Aa. Voor hen organiseren wij tot op de dag van vandaag speciale kampen, de zogenoemde Burgerweeshuisdagen.

De Wijde Aa is nog precies het zeilcentrum zoals dat ontstond toen Ted Peek en een paar (over)moedige studenten het zeil hesen!

Hout is goud

Ted Peek
1958
Oprichtingsjaar
67
Aantal Aa-liedjes
93
Leeftijd Schipper Henk
177
Kilo's havermoutpap per jaar

GA MEE OP ÉÉN VAN ONDERSTAANDE ZEILKAMPEN

VOORSEIZOENSKAMP

MOLENWEEK

FRIESLANDWEEK