SINDS 1958 HET HART VAN ONS ZEILCENTRUM

Onze molen, de plek waar wij eten en drinken, zingen en theorieles krijgen, heet de ‘Veendermolen’. Eigenlijk is dat een beetje een gekke naam voor een watermolen die zorgt voor het droogmalen van de omliggende polders. Op de Aderweg 2 werd de molen in het jaar 1830 gebouwd. Hoewel hij al vaak verbouwd en gerestaureerd is, stamt de onderbouw nog steeds uit 1830. Van ver lijkt het alsof de molen is afgedekt met riet, maar dat is helemaal niet zo. Dat maakt onze molen, naast het feit dat het de enige molen in Nederland is die een zeilcentrum huisvest, zo uniek.

De Veendermolen heeft fokken en daarmee is het eigenlijk een boerenkar met een Ferrari-motor.

De molenaar

Voor de zeiler is de molen een heerlijk wonder van aerodynamica en een beest om te temmen. Als hij echt té hard gaat, dan krijg je hem niet meer stil.

De molenaar

In de jaren ’60 werd de molen een tijd niet gebruikt, maar tijdens een hevige novemberstorm in 1972 ging de molen uit zichzelf draaien! Een aantal mensen riskeerde hun leven, grepen in en konden op die manier een totale verwoesting van de molen voorkomen. Dit ‘avontuur’ leidde tot belangstelling, waardoor de molen hersteld kon worden en opnieuw in gebruik werd genomen. De molen, zoals alle kampers en Schippers hem kennen, staat sinds 1934; sindsdien zijn er geen aanpassingen meer geweest. En ook ‘’Pieter de Molenaar’’, ónze molenaar, is een bekend fenomeen voor een ieder die meer dan eens op de Wijde Aa is geweest.

Ik maal wel eens op andere molens, maar déze molen, de plek en de Wijde Aa zitten diep in mijn hart.

De molenaar
80.000
Aantal uren gemalen
175
Aantal draaiende uren per jaar
28
Hoogte wieken in meters
1830
Gebouwd in het jaar

GA MEE OP EEN VAN ONDERSTAANDE ZEILKAMPEN

VOORSEIZOENSKAMP

MOLENWEEK

FRIESLANDWEEK